Ziua Artei Fotografice – 202 de ani de la nașterea lui Carol Popp de Szathmary

Carol Popp de Szathmary
(1812-1837)

Născut pe 11 ianuarie 1812 la Cluj-Napoca, Carol Popp de Szathmary a fost pictor și grafician, dar și primul fotograf de artă și documentarist din Regatul Român.

IuliuManiuNr17

Szathmary s-a născut și a copilărit în casa aflată pe strada Iuliu Maniu, numărul 17, în Cluj. Peste drum, la numărul 16, grădina Boema avea să fie peste ani, în 2013, sediul central al Photo Romania, cel mai important festival de fotografie din țară.

În pictură, limbajul său este migălos și greoi, dar vădește un spirit de observație ascuțit, mai ales în scenele reprezentând bâlciuri sau târguri. Ca litograf, Szathmary a lăsat un Album cu vederi din Transilvania (1841), precum și portretele deputaților din Dieta Transilvaniei. În 1860 a realizat o hartă topografică a țării. Opera sa mai cuprinde cromolitografii și acuarele înfățișând tipuri și porturi populare cu un caracter exclusiv documentar.

În 2010 ziua de 11 ianuarie a fost desemnată Ziua Artei Fotografice în România, printr-o hotărâre semnată de Emil Boc, premier pe atunci, și contrasemnată de Kelemen Hunor, Ministrul Culturii de la vremea aceea. Cu acel prilej cei doi își exprimau dorința ca România să aibă cât mai curând un muzeu al artei fotografice, demers pe care festivalul Photo România l-a inițiat deja la ediția din 2013 și care sperăm să se transforme într-u muzeu oficial în cel mult doi ani.

Carol Popp de Szathmary – primul fotograf român

Carol Popp de SzathmariDupă o perioadă de aproape 10 ani în care a călătorit prin Europa, Szathmary s-a stabilit definitiv în București în 1843, unde și-a deschis primul atelier foto, unul dintre cele mai moderne din Europa, la vremea respectivă. Atelierul a ars însă în întregime la incendiul devastator din 1847, forțându-l pe Carol Popp de Szathmary să o ia de la capăt, deschizându-și un studio nou, la Podul Mogoșoaiei (actuala Calea Victoriei), „cu vitrine și draperii” care îl ajutau să regleze lumina naturală care pătrundea în interior”.

cupidon-SzathmariÎn 1843, în luna noiembrie – după chiar mărturia lui Carol Popp de Szathmari, a realizat prima fotografie românească, numită „Cupidon cu brațele frânte”, o calotipie realizată în atelierul din București al artistului și înfățișând o statuetă din colecția sa personală.

Carol Popp de Szathmari a fost, prin urmare, primul fotograf român, dar și printre primii 10 fotografi din Europa. De asemenea, a realizat primul reportaj fotografic de război din lume în timpul Războiului Crimeii, devenind astfel cunoscut ca primul foto-jurnalist al lumii.

Alexandru Ioan Cuza (circa 1863)Carol Popp de Szathmary a fost fotograful oficial al domnitorului Alexandru Ioan Cuza și, mai târziu, al Regelui Carol I. În 1881, anul încoronării primului rege al României, Carol I, Szathmary a fost prezent la ceremonie cu aparatul „Luxograf”, pentru a ilustra marele eveniment.

În 1855, pentru importante sale realizări în domeniul fotografiei, a primit medalia „Pentru Artă şi Ştiinţă” din partea Împăratului Austriei, precum și alte trei medalii, de la Regina Angliei, Napoleon al III-lea al Franţei şi Regele Spaniei.

„Carol Popp de Szathmary este o personalitate importantă pentru arta fotografică din România, care trebuie să se bucure de recunoaştere naţională. A fost totuşi primul fotograf de război din lume, primul care a ieşit pe front cu un laborator mobil de fotografie. Nu sunt multe ţări europene care se pot mândri cu o asemenea personalitate”, a declarat Ştefan Toth, preşedintele Asociaţia Artiştilor Fotografi din România (AAFR).

Vă lăsăm cu o mică galerie foto cu lucrări ale lui Carol Popp de Szathmary. La mulți ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.