CAUTĂ

Petitie pentru infiintarea in Romania a unui Muzeu dedicat imaginii

Petitie pentru infiintarea in Romania a unui Muzeu dedicat imaginii

Vrem un Muzeu de Istorie a Imaginii. Voi?

Altădată, fotografiile aveau margini zimțate și miros cald. Se nășteau în camere întunecate, din liniște și mâini precise. Demult, rolele de film ticăiau ritmic în spatele sălii de cinematograf, peste sutele de ochi neclipiți în așteptarea sărutului de pe ecran. Pe-atunci, imaginile nu se numărau în megabytes și megapixeli. Erau colțuri de lume care se numărau în palme, în băi de argint și în ani. România e una dintre puținele țări europene care nu are un centru pentru salvarea, conservarea și expunerea imaginile istorice. Sute de imagini – fotografii, pelicule, clișee realizate pe sticlă – se deteriorează anual din cauza condițiilor primitive de păstrare. Altele – mii – nu ajung să fie văzute niciodată de public: sunt prinse în lăzi de carton, beciuri vechi și ateliere improvizate. 

Cine suntem?

Suntem oamenii care au creat PhotoRomania Festival. O comunitate de fotografi și pasionați ai imaginii care muncesc de șase ani pentru un centru artistic și de educație vizuală de importanță europeană în țara noastră. Am reușit: de acum doi ani, suntem cel mai mare festival dedicat fotografiei din Europa de Est și suntem pe harta celor mai importante evenimente de gen din lume. Avem ideea unui Muzeu al Imaginii încă din 2014, când am organizat o expoziție temporară de istorie a fotografiei: peste 500 de echipamente și imagini de colecție, momente importante din istoria artei fotografice mondiale și românești. Succesul proiectului, promisiunile autorităților și încurajările comunității fotografice ne-au făcut atunci să lucrăm împreună pentru înființarea unui centru permanent de conservare și expunere a imaginilor istorice.

Ce ne dorim?

Vrem un spațiu permanent in orice oras al tarii care să asigure condiții profesioniste de arhivare și expunere a fotografiilor, peliculelor, clișeelor și echipamentelor. Existența unui astfel de centru va însemna salvarea a mii de imagini care se deteriorează necontrolat datorită condițiilor precare de păstrare. Muzeul va reprezenta o primă oportunitate reală de centralizare și documentare a istoriei vizuale a României: un centru expozițional și educațional modern, care ne va pune în dialog direct cu instituțiile de acest fel din toată lumea. Fotografia și cinematografia românească sunt de mulți ani pe buzele publicului, curatorilor și cronicarilor din toată lumea. Muzeul de Istorie a Imaginii va promova creatorii români contemporani și ne va ajuta să valorificăm la modul real memoria artiștilor de altădată. 

 

Vrem ca Muzeul de Istorie a Imaginii să includă: 

Un spațiu expozițional pentru imaginile și echipamentele istorice. 

Un atelier profesionist de recondiționare, conservare și digitalizare a imaginilor.

Un spațiu de arhivare a imaginilor.

O sală pentru proiecțiile de film și fotografie.

Patru sectiuni: media-film-comunicare-fotografie

 

Cum poți ajuta?

Semnează și distribuie petiția aici

Ne dorim să creștem comunitatea de iubitori ai imaginii. Ne dorim să păstrăm, să salvăm, să educăm prin imagini, fotografie și film. Vom prezenta proiectul nostru în fața Guvernului României, prin Ministerul Culturii și Patrimoniului Național și vom transforma împreună Muzeul de Istorie a Imaginii în realitate.

Imaginea e singurul limbaj înțeles în toate colțurile globului și modul esențial prin care ne înțelegem reciproc, găsim un sens comun al lumii pe care o locuim și ne aducem aminte cine suntem acum. 

Locația: Cluj Napoca