Photographer in the spotlight: Ionel Onofraș (GALERIE FOTO)

Ionel Onofras si-a descoperit vocatia in 1980 dupa ce a primit cadou de la sotia lui un aparat de fotografiat ZenitTTL. In 2008 se dedica fotografiei digitale si incepe explorarea acestui domeniu. Fotograful abordeaza un spectru larg de teme exprimate prin serii de fotografii dedicate unui anumit moment inspirational: peisaj, portret, wildlife, rural.  Photographer in the spotlight  isi propune sa realizeze, sub forma unui serial lunar, portretul unor fotografi de seama: fotografi invitati la Photo Romania Festival, romani in special, dar si straini.

Fotograful Ionel Onofraș

Cand si cum ati descoperit pasiunea pentru fotografie?

Ionel Onofras: E o pasiune pe care am reinviat-o dupa mult timp, i-am dat viata si culoare acum 5 ani….

Va pasioneaza fotografia de peisaj, precum si cea de portret. Daca maine ar trebui sa alegeti doar una din cele doua categorii, care a fi si de ce?

As alege fara sa ezit sa fac portrete in mijlocul unor peisaje spectaculoase…

Ne puteti povesti despre o situatie inedita in care v-ati aflat sau o intamplare de care va aduceti aminte cu drag?

La una din turele mele de wildlife, am fost cazat intr-un sat de munte in Jud Harghita. Cabaniera era o femeie in varsta si foarte cumsecade insa nu stia un cuvant in romaneste, ca si locuitorii acelui sat de altfel. Ea trebuia sa imi asigure caldura in cabana si sa imi gateasca. In prima dimineata ne-am inteles prin semne, adica incercand sa ii explic ca doresc ochiuri la micul dejun, i-am aratat ochii mei cu degetele! Ea s-a luminat la fata, a tras o fuga sus in camera mea si mi-a adus fericita ochelarii!

Ati fost primarul Iasiului. Exista vreo legatura intre acest lucru si fotografie (fotografiat in acea perioada, promovati in oras fotografia)? 

Am promovat Iasiul si il promovez cu orice ocazie, este un oras pe care il iubesc pentru frumusetea si istoria sa!

Fotograful roman care va inspira.

Sunt mai multi, as fi nedrept sa mentionez unul sau doar cativa! Avem fotografi buni in Romania, nu avem oraganisme care sa ii aglutineze, sper ca ORF sa faca ceea ce noua fotografilor ne lipseste…

De ce fotografia „prinde” atat de greu in tara noastra?

Pentru ca nu avem o legislatie care sa puna la punct modul de promovare/vanzare a fotografiei si nu avem un statut clar al fotografului, de aici o serie intreaga de neajunsuri pe care le simtim cu totii…

Ce știți despre Photo Romania Festival si cat de importanta e existenta unui asemenea eveniment la noi?

Este un demers de mare tinuta si ma bucur ca exista, il recomand il sustin si particip cu mare entuziasm.

Aparatura folosita
CANON 1Dx, si obiective de la 15mm la 400mm f2.8, aproape toata plaja de focale

Interviul face parte din serialul Photographer in the spotlight, din cadrul Photo Romania Festival

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.